Terug

Buitenboordmotor impellers

De buitenboordmotor impellers zijn een belangrijk onderdeel voor een boot. Het is een onderdeel van de koelwaterpomp. Deze kunt u zelf vervangen, waardoor u ze online bij ons kunt bestellen. Bekijk ons ruime assortiment hier!

Filters

Buitenboordmotor impellers

Wat zijn buitenboordmotor impellers?

Buitenboordmotor impellers zijn een onderdeel van de koelwaterpomp en bevinden zich in een cilinderhuis. Hiermee wordt de binnen- of buitenboordmotor gekoeld. Dit element is vaak gemaakt van rubber en is helaas wel een kwetsbaar deel. Door middel van wieltjes die dienen als schepje wordt het koelwater rondgepompt. Het water is afkomstig uit de wateren waarin u vaart. Hierdoor heeft u altijd voldoende koelwater.

Zodra u gaat varen beweegt de boot zich voort. De propeller van de boot roteert en de waterverplaatsing zorgt ervoor dat de impeller het water kan opscheppen. Dit genereert het verkoelingselement voor de motor. Het water gaat door een koelsysteem en zorgt ervoor dat niks oververhit raakt.

Waarom is een impeller belangrijk?

Een buitenboordmotor impeller is onmisbaar. Mocht deze niet aanwezig zijn dan ontstaan er een aantal problemen. Hieronder een aantal redenen waarom dit een belangrijk onderdeel is.

 • Er wordt minder water gepompt, doordat het zijn draaivermogen verliest.
 • Het water wat er is wordt minder goed rondgepompt voor het koelsysteem.
 • De motor wordt steeds warmer en doordat het niet goed gekoeld wordt kan het grote beschadigingen aanbrengen.

Door te zorgen voor een goedwerkende impeller kunt u veel problemen voorkomen. Een impeller is een stuk goedkoper dan een kapotte motor. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de levensduur van impellers kan verschillen. Wij raden aan om ieder jaar dit onderdeel te vervangen, aangezien er snel beschadigingen op kunnen komen. Zorg ook voor een reserve buitenboord impeller, waardoor uw boot nooit zonder koelwater hoeft te zitten.

Zelf de impellers vervangen van de buitenboordmotor

Het is mogelijk om zelf de impellers te vervangen van de buitenboordmotor. Dit is niet perse een lastig klusje, maar u moet zich wel aan een aantal stappen houden. Deze lichten wij voor u uit.

 1. Sluit de toevoer voor het koelwater af door deze dicht te draaien.
 2. Verwijder het staartstuk van de buitenboordmotor.
 3. Schroef het pomphuisdeksel los. U vindt hier een pakking, deze moet een beetje vochtig zijn. Is deze droog? Maak het dan vochtig, zodat het niet scheurt. Verwijder deze dan voorzichtig.
 4. Gebruik een impellertrekker om de impeller te verwijderen. Onthoud goed welke kant de draairichting op is.
 5. Spuit wat zuurvrije vaseline op de impeller en de pakking voordat u de nieuwe impeller terugplaatst. Let er hierbij goed op dat de schoep van het onderdeel goed langs de wand sleept.
 6. Plaats de pakking en afsluitplaat terug en sluit de buitenboordmotor weer met het staartstuk. Sluit de buitenboordkraan aan en u kunt weer varen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het te warm worden van de motor.

Het vervangen is zelf goed te doen, maar houd er rekening mee dat u heel voorzichtig te werk gaat. U wilt niet een onderdeel van de cilinderbehuizing beschadigen.

Welke buitenboordmotor impeller moet u kopen?

Wilt u een nieuwe binnen- of buitenboordmotor impeller kopen? Houd dan rekening met een aantal punten. Zo heeft ieder merk een eigen model. Kijk goed of dit modelnummer aansluit op uw motor. Denk hierbij ook aan de diameter, de dikte en de asdiameter van het onderdeel. Ook het aantal bladen kunnen verschillen en het materiaal. Vaak zijn ze gemaakt van rubber, maar het is belangrijk om te kijken of dit goed aansluit.

Bij Aspius vindt u de beste merken, waaronder Exalto, Johnson, Mariner en Yamaha. Hierdoor weet u dat u kwaliteit haalt voor uw boot. Houd ook rekening met het materiaal en de vloeistoffen die worden gebruikt. Neopreen is namelijk geschikt om de motor te koelen met zoet én zout water, maar nitriel is beter voor vervuilde wateren.

Buitenboordmotor impellers koopt u bij Aspius

Uw nieuwe buitenboordmotor impellers koopt u bij Aspius. Hier vindt u de hoogste kwaliteit onderdelen voor de beste prijs. Wilt u advies over het maken van een keuze?  Neem dan contact op met onze experts. Zij kunnen u verder helpen!  

Het zelf vervangen van een impeller is te doen wanneer u weet welke stappen u moet volgen. Het belangrijkste is dat u deze jaarlijks vervangt en dat er geen beschadigingen ontstaan aan de motor. Weet u welk model, type en nummer u nodig heeft? Bestel dan de buitenboordmotor impellers hier!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »