Terug

Navigatieverlichting boot

Het is logisch dat u zoekt naar navigatieverlichting boot, want lampen aan boord zijn verplicht wanneer u na zonsondergang op het water bent. Vind en koop hier uw toplicht of andere vorm van navigatieverlichting voor de boot.

Filters

Navigatieverlichting boot

Navigatieverlichting boot: ruime keuze

Navigatieverlichting op de boot is verplicht, omdat u ‘s nachts anders onzichtbaar bent voor andere schepen. Ook helpt ligt om te zien in welke richting een vaartuig vaart. Door de juiste LED navigatie verlichting te kiezen, voldoet u aan de eisen. Zo voorkomt u niet alleen ongelukken, maar ook dure boetes.

In ons assortiment vindt u navigatieverlichting met LED lampen van verschillende merken, zoals Allpa en Talamex. Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag.

Verschillende soorten navigatielichten voor uw boot

Er zijn verschillende soorten navigatielichten beschikbaar voor boten. Dit kan het nog wel eens verwarrend maken. Wij lichten de belangrijkste varianten voor u uit.

Toplicht boot

Het bekendste type navigatieverlichting voor de boot is het Toplicht, ook wel stoomlicht genoemd. LED komt daarbij het meest voor. Een toplicht wordt midscheeps geplaatst en schijnt over een hoek van 225 graden.

Ankerlicht

Het ankerlicht is vaak dezelfde lamp als uw rondom schijnende licht. Want vanzelfsprekend heeft u ook een lamp nodig op het moment dat u voor anker gaat.

Heklicht

Het heklicht wordt gebruikt aan de achterzijde van de boot. Hierbij is de regel dat het licht richting beide kanten een hoek van 67,5 graden moet bestrijken.

Rondom schijnend licht

Een rondom schijnend licht ziet u veel terug bij zeilboten. Het maakt uw vaartuig 360 graden rondom zichtbaar. Zo’n lamp is direct ook te gebruiken als ankerlicht.

Boordlicht

Hierbij zijn er rode en groene lampen, eventueel ook gecombineerd in één lamp. Groen komt altijd aan de stuurboordzijde, rood is voor bakboord.

Wat zijn de belangrijkste navigatieverlichting regels?

Uiteraard is het belangrijk om de navigatieverlichting op uw boot juist te voeren. Er bestaan dan ook diverse regels. Voor boten met een lengte tot 7 meter geldt dat u een rondom schijnend wit licht nodig heeft.

Heeft uw vaartuig een lengte tussen 7 en 20 meter en vaart deze op een motor? Dan is een toplicht of heklicht verplicht, gecombineerd met boordlichten. Let op: dit geldt dus ook voor zeilschepen die na zonsondergang op een motor varen. Zeilschepen tussen 7 en 20 meter zijn verplicht om met een heklicht achterop te varen, terwijl boordverlichting in de kleuren groen en rood ook noodzakelijk is.

LED navigatieverlichting op batterijen

Natuurlijk kunt u een boordlicht, heklicht, ankerlicht of toplicht met 12V aansluiting gebruiken. Maar in veel gevallen is het eenvoudig om navigatieverlichting op batterijen te gebruiken. Wij hebben diverse navigatielichten voor uw boot die werken met batterijen. Voor wie frequent het water op gaat, is het echter wel weer de moeite waard om te investeren in vaste navigatielichten.

Navigatieverlichting met LED als verlichtingsbron komt veruit het meest voor. Logisch, want LED heeft een lange levensduur en is energiezuinig. Let wel op wanneer u in winterse omstandigheden gaat varen, want de LED lampen zijn gevoeliger voor vorst. Gelukkig gaan de meeste watersporters uitsluitend buiten de winter varen.

Overigens kunt u ook voor alle andere bootverlichting bij ons terecht, zoals een zoeklicht voor de boot, LED bootverlichting, onderwaterverlichting en reservelampen.

Advies over navigatieverlichting voor uw boot

De regelgeving rondom het voeren van de juiste navigatieverlichting aan boord kan best lastig zijn. Heeft u vragen? Neem dan contact op. Bel ons tijdens openingstijden, stuur een mail of kom langs in de winkel. We beantwoorden natuurlijk niet alleen uw vragen over regelgeving, maar ook over technische aspecten van de navigatielichten.

Weet u al wat u nodig heeft? Bestel dan eenvoudig online. U profiteert van snelle levering en betaalt veilig met onder meer iDeal. Kies en koop direct uw navigatieverlichting voor de boot!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »